''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

BAKLAVA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Baklava satın alırken nelere dikkat etmeli, kaliteli baklavayı anlamak için nelere öncelik vermeliyiz? 51 yıldır bu işe gönül veren Hacı Hasan Oğulları Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş’a sorduk…

Sağlıklı ve kaliteli bir baklava nasıl olmalı?

Yüksel AKTAŞ: Şu anda vatandaşlarımız 10 yıl öncesine göre baklavaya daha kolay ulaşabiliyor. Ancak vatandaşlarımız şunu da öğrendi ki kaliteli baklava kaliteli yerlerden alınır. Baklava baklavacıdan alınır. Her yerden baklava alınmaz. Bu noktada fiyat çok önemli. Kaliteli Antep fıstıklı baklavanın 100 liranın altında olması mümkün değil.

Zaman zaman kampanyalı fiyatlardan satış yapıldığını görüyoruz. Ne düşünüyorsunuz?

Yüksel AKTAŞ: Kesinlikle mümkün değil. Bunların içerisine az fıstık koyuyorlar. Adına baklava diyorlar. Az tereyağ koyuyorum deyip, esans ekliyorlar. Görüntüsü baklava görüntüsü olsa da yenecek gibi değil.  Baklavanın tereyağı, fıstığı bol olacak, kaliteli de olacak, fiyatı da en az 120 TL ile 150 TL arasında olacak. Fıstıklı baklavadan bahsediyorum. Fıstıklı baklavanın 40 TL, 50 TL, 60 TL olma imkanı kesinlikle yoktur. 

Herkes kaliteli baklavayı ayırt edebilir mi? Bu noktada ne gibi tüyolar verebilirsiniz? Örneğin bazen tezgahlarda şerbet içinde yüzen baklavalar görüyoruz. Bol şerbet baklavanın iyi olduğu anlamına mı gelir yoksa kötü mü?

Yüksel AKTAŞ: O baklava, baklava değil, şerbet. Şimdi şöyle; Hacı Hasan Oğulları’ndan bir kilogram baklava aldınız diyelim. 1 kilogram baklavada 26-27 dilim var. O bol şerbetli baklavadan 1 kilogram al 18 adet var. Arada yaklaşık 9 dilim fark var. 9 dilim az alıyorsunuz. Yani 400 grama denk geliyor. Sen bizim baklavamızı pahalı aldığını zannediyorsun ama adete vurduğun zaman ucuz alıyorsun. Hem de kaliteli baklava yiyorsun, ağzının tadı bozulmuyor.  Bir baklavanın şerbet yeme ayarı vardır. Onun üstüne çıkma şansın yok. Tepsiye baktığımız zaman kenarlarından şerbet gözükmeyecek.  Yufkaların içerisinde ince ince hücre delikleri vardır. Onların hepsine şeker verdiğimiz zaman eme eme her yerini ıslatıyor. O şerbet yetiyor zaten.

Ülke olarak baklavayı çok seviyor ve tüketiyoruz. Baklava müdavimleri var? Bakarak anlamak mümkün mü baklavanın iyisi ya da kötüsünü?

Baklava müdavimleri var. Türkiye’de yüzde 80 oranında. Yüzde 20 de ucuz baklavayı tercih eden kesim. İyi bir baklava müdavimi tepsiye baktığı zaman, dizilişinden diliminden kesiminden renginden anlar. Yediğin zaman da mide sana sinyalleri verir. Mide laboratuvar gibidir. Kötü baklavayı ayırt eder. Baklavada tereyağını, Antep fıstığını hepsini bir ayarda verdiğin zaman çıtırtı sesi gelmeli.

Hacı hasan oğulları, Bursa firması da olsa hakiki Antep baklavası üretiyor değil mi?

Gaziantep baklavası ne ise, biz Bursa Hacı Hasan Oğulları olarak ufkumuzu, sanatkarlığımızı, sistemimizi geliştire geliştire daha da üzerine çıktık.  Baklava Gaziantep’te ne kadar meşhur ise daha iyisi Bursa’da Hacı Hasan Oğulları’nda var. Çünkü bu iş sevgi ile olan bir iş. Malzemelerde doğal malzemeleri tercih eder; onun üzerine de işçiliğini emeğini eklerseniz o baklava en iyisi olur.

09 Eyl 15:16