''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

ÇAĞLARIN LEZZETİ, BÖREK VE BÖREK TARİHİ

Börek, yüzyıllardır hem sofralarımızın hem de kültürümüzün değişmez bir parçası. Geleneklerimizde önemli bir yere sahip olan misafir ağırlamada ikramlar arasında başrolü oynayan börek, rivayetlere göre ilk olarak Orta Asya topraklarında taş ve ateş üzerin

Börek, yüzyıllardır hem sofralarımızın hem de kültürümüzün değişmez bir parçası. Geleneklerimizde önemli bir yere sahip olan misafir ağırlamada ikramlar arasında başrolü oynayan börek, rivayetlere göre ilk olarak Orta Asya topraklarında taş ve ateş üzerinde, tereyağı ve peynir ile pişirilen bir çoban yiyeceği olarak hayatımıza girmiş. Tabi her şeyde olduğu gibi tarihsel süreçte o da eviriliyor. Sürekli başka uygarlıklarla birlikte göç ediyor ve her coğrafyada farklı bir versiyonu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla börek çeşitliliği de artmaya başlıyor. Ama asıl ününe Osmanlı sarayına girişi ile kavuşuyor. Daha önceden çarşı fırınlarında pişen yağlı hamurdan başka börek pek yokken, 17’nci yüzyıl ortalarında ziyafetlerde, üst düzey Osmanlı toplantılarında sunulmaya başlanıyor. Bu doğrultuda Osmanlı mutfak sanatının zirveye çıktığı 16. ve 17. yüzyıllara ait kaynaklarda da, börek içi olarak kıyma, peynir, kaymak, hamsi, tavuk, paça ve ciriş otundan şalgama kadar her türlü sebze ve otun kullanıldığı, buna bağlı olarak da çeşit çeşit böreğin yapıldığı görülüyor.  ‘Seyahatname’de de çeşitli böreklerden bahsediliyor. Hatta tarihçi Stefanos Yerasimos, Evliya Çelebi’nin notlarından hareketle; 1648-1664 yıllarında saray ziyafetlerinde sunulan böreki sini, börek-i fincan, börek-i hürde, börek-i bohça, börek-i Arnavud gibi çeşitlerden bahsediyor.

 

Böreğin Türk Kültüründeki Yeri

Yazımıza giriş bölümünde kullandığımız ‘Börek, yüzyıllardır hem sofralarımızın hem de kültürümüzün değişmez bir parçası.’ ifadelerini doğrular bir anektod ile devam edelim. Rivayete göre, böreğin gelin seçmedeki rolü çok büyüktü. Börekte yufkanın incelmiş hali makbuldü. Anadolu’da gelin adayları kayınvalideye önce yufka açar, sonra bu becerisine göre beğenilir, eş alınırdı. Kayınvalideler için gelinlerin güzel börek yapıyor olması onların övünç kaynağıydı.’’ Türk kültüründe bu kadar önemli bir yere sahip olan börek, Türk mutfağının ulaştığı her yerde de izini bırakmış, börek sayesinde fethedilen coğrafyalara hem Türk kültürü ve alışkanlıkları taşınmış; hem de farklı coğrafyalarla bir sentez oluşturmuştur.

Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Börek Çeşitleri

1- Su Böreği

2- Kıymalı Gül Böreği

3- Avcı Böreği

4- Paçanga Böreği

5- Puf Böreği

6- Çi Börek

7- Kol Böreği

8- Tavuklu Talaş Böreği

9- Sigara Böreği

10- Laz Böreği

Börek Çeşitlerimizi Görmek İçin Hemen Tıkla

09 Eki 11:02