''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE TATLI KÜLTÜRÜ

Göçler, farklı gelenekler, farklı yaşam şekilleri… Hepsi Osmanlı yemek kültürünün mihenk taşları. Osmanlı İmparatorluğu’nda tüm halkların mutfakları harmanlanarak oluşturulan geleneksel Osmanlı yemekleri...

OSMANLI MUTFAĞI TATLILARI

Osmanlı Saray Mutfağı’nda ve geleneksel olarak dönemin evlerinde yemek sonrası mutlaka tatlı yenirdi. Özellikle Ramazan zamanı gün boyu tokluk vermesi ve iftarları şenlendirmesi açısından en özel tatlılar hazırlanırdı. İftarda daha şerbetli, kızartmalı ve yoğun tarifler tercih edilirken sahur için sütlaç, muhallebi, elma tatlısı veya hoşaf tüketilirdi. Osmanlı tatlıları içerisinde en çok önem verilen tatlılardan biri ise şüphesiz baklava. Hatta öyle ki o dönem adına alaylar bile kurulmuş. Osmanlı’da baklava açmak üst seviye bir ustalık kabul edilir, işinde uzmanlaşmış baklava ustaları saygın bir unvan ve iyi bir gelir kazanırmış. Baklava hazırlanışı günümüzle neredeyse aynı olsa da içerisinde kullanılan malzemeler ve yemiş çeşitleri daha bol tutulurmuş. İşte bu yüzdendir ki üzerinden yüzyıllar geçse de saray şölenlerinden düğünlere, ziyafetlerden devlet törenlerine kadar çok geniş bir çerçevede kimlik kazanan baklava, Anadolu topraklarından dünyaya sunulan bir armağan olarak masada duruyor…

SARAY MUTFAĞINDAN BUGÜNÜN SOFRALARINA

Baklava Osmanlı mutfağının baş tacı olsa da bugün sofralarımıza konan pek çok tatlıda Osmanlı esintisine rastlamak mümkün… Revaniden tutun güllaca, sütlaçtan tutun aşureye; kazandibine, tavukgöğsüne, ayva tatlısına ve daha nicelerine hepsi saray mutfağının gözbebekleriydi… Diğerlerine nazaran az bilinen, günlük hayatta birçoğumuzun belki de hiç karşılaşmadığımız Osmanlı tatlılarından bazıları için ise; kavun baklavası, elmasiye, sabuniye helvası örnek gösterilebilir. Ayrıca Osmanlı mutfağı şerbetleri de misafirlere sunulan değerli ikramlardı. Osmanlı mutfağının karakteristik öğesi şerbetler vişne, meyan kökü ve gül gibi çeşitlere sahipti. Yaz kış içilen şerbetler meyve özleri, bazı baharatlar, bitki özlerinin balla ya da şekerle tatlandırılması ile elde edilirdi. Şerbetler şifalı otlarla zenginleştirilerek hastalık durumunda kullanılır. Hatta hekimbaşı tarafından yaptırılan bazı şerbetler afrodizyak etkili bitkilerden elde edilirdi.

20 Eyl 16:55