''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

TÜRKLERDE TATLI KÜLTÜRÜ

Osmanlı döneminde çeşitliliğin arttığı tatlılar bugünse yalnızca özel günlerin değil, gündelik hayatın da bir parçası haline geldi. Günümüzde soframıza konan birçok tatlıda Osmanlı esintisi görmek mümkün. Peki Türk sofralarında sıklıkla hangi tatlılar ter

Tatlılar… Türk mutfağının olmazsa olmazı, baştacı tatlılar… Hatta öyle ki doğum, nişan, evlilik, sünnet gibi özel günlerin sembolik yiyeceği… Özel gün deyince akla ilk gelenlerden…

     Türk mutfağının yüzlerce yıllık geçmişi incelendiğinde; özel gün yemekleri söz konusu olduğunda tatlıların temel yemek ve içeceklerin başında geldiği görülüyor.  Türklerde yaşam tatlı ile başlıyor, tatlı ile bitiyor. Ancak İslamiyet öncesine bakıldığında durum biraz farklı. Türklerin Orta Asya’da yaşarken tatlıyı sevmedikleri hatta erkeklerin tatlı yemesinin ayıp olduğu yönündeki bilgilerepekçok kaynaktan ulaşmak mümkün. Türklerin tatlıyla olan ilişkisi, evlerine yabancı birinin getirdiği tatlıyı bir an önce yok etmeyi düşünecek kadar kötüymüş. Ancak Araplarla ilişkileri yakın olmaya başlayıp da İslamiyet’i kabul ettiklerinde Türklerin ağzı tatlanmaya başlıyor. Özellikle oruç açmak için hurma yemeleriyle başlayan bu alışkanlık, hamur işi, sütlü tatlılar, macunlar, reçeller, şuruplar, şerbetler ve helvalar aracılığıyla günümüze kadar ulaşıyor. Türkler Müslümanlıkla birlikte önce balın, pekmezin ve şekerin önemli tüketicilerinden oluyor, ardından Şam’ın şekerlemeleriyle, Bağdat’ın helvalarıyla boy ölçüşecek kadar ustalaşıyorlar. Doğu’nun Batı’yı yüzyıllarca etkilediği tatlılar, Türklerde de giderek sosyal yaşamda da önemli bir yere sahip oluyor ve düğün, doğum ve bayramlar gibi özel günlerde ikram edilir hale geliyor.

     Osmanlı döneminde çeşitliliğin arttığı tatlılar bugünse yalnızca özel günlerin değil, gündelik hayatın da bir parçası haline geldi. Günümüzde soframıza konan birçok tatlıda Osmanlı esintisi görmek mümkün. Peki Türk sofralarında sıklıkla hangi tatlılar tercih ediliyor? En çok hangi tatlıları seviyoruz? İşte cevabı…

*Baklava                                                                 *Ekmek Kadayıfı

*Revani                                                                     *Fırın Sütlaç

*Kalburabastı                                                        *Keşkül

*Halka Tatlısı                                                         *Tavuk Göğsü

*Tulumba Tatlısı                                                   *Kazandibi

*Şöbiyet                                                                 *Un Helvası

*Kadayıf                                                                 *Şekerpare

*İrmik helvası                                                        *Kemalpaşa Tatlısı

*Güllaç                                                                    *Fırın Sütlaç                                  

 

29 Kas 2021 10:28