''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

YEŞİLİN EN TATLI HALİ, ANTEP FISTIĞI

Sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacı. Bazı yörelerde Şam Fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı ve ince kabukludur. Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının dünyadaki

ANTEP FISTIĞI

Sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacı. Bazı yörelerde Şam Fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı ve ince kabukludur. Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının dünyadaki modern üretimi İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de yoğunlaşmıştır. Türkiye’de Antep fıstığı denilmesinin nedeni Türkiye'deki ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulması, önceki yıllarda üretimin çoğunlukla burada yapılması ve Türkiye’ye buradan dağıtılmasıdır. Rengi ve lezzeti ile tatlı ve pastaları süsleyen Antep fıstığı, Gaziantep’in adını duyurduğu en özel tatlardan biri olarak öne çıkar. Gaziantep’in sembolü olan Antep fıstığı, diğer tüm kuruyemişler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Sert kabuklu olan Antep fıstığı ticari alanda önemli değere sahiptir.

ANTEP FISTIĞININ DALINDAN BAKLAVAYA SERÜVENİ

Antep fıstığının dalından baklavaya uzanan serüveni ise sanıldığı kadar kolay değil. Çiftçinin sabah erken saatlerinde tarlasına gelmesiyle başlayan fıstık hasadında, fıstıklar altına bez serilen ağaçtan salkım salkım toplanıyor. Bezlerde biriken fıstıklar çuvallarla salkımlarından ayrıştırılmak için fıstık tesislerine götürülüyor. Fıstık entegre tesislerine getirilen fıstıklar, makinelerde kabuğu soyularak kavlak haline getiriliyor ve geniş alanlara serilerek kurutulmaya bırakılıyor. İşçiler tarafından erken kuruması için belli aralıklarla tırmıklarla karıştırılan fıstıklar, 3 gün boyunca güneşte kurutulduktan sonra sahibine veya tüccarlara teslim ediliyor.

ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI

Besleyici özelliği bulunan Antep fıstığı yüzde 50 yağ içerir, bu yağ ise doymamış özellikte olduğu için insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Yüzde 20'den fazla proteine sahiptir. E vitamini, demir ve fosfor bakımından da oldukça zengindir.

ANTEP FISTIKLI BAKLAVA TARİFİ

Antep Fıstıklı Baklava İçin Malzemeler;

6 su bardağı baklavalık un, 3 yumurta, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı su, 1 buçuk çay bardağı zeytinyağ, 500 gr Antep fıstığı, 250 gr nişasta, 250 gr tereyağ, yeteri kadar tuz.

Şerbeti için;

4 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su, yarım limon suyu

Antep Fıstıklı Baklavanın Yapılışı

Unun yarısı bir kaba konulur. Yumurta, süt, su ve zeytinyağı eklenerek yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.  Hamurun önce 5 ardından kendi aralarında da 10 eşit parçaya kesilmesiyle oluşturulan 50 adet beze nişasta yardımıyla açılır. Açılan hamurlar 10’arlı halde aralarına nişasta sürülerek üst üste dizilir ve tepsi büyüklüğünde açılır. Diğer 4 beze için de aynı işlem yapılır ve her biri aralarına Antep fıstığı serpiştirilerek tepsiye yerleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra baklava istenilen şekilde dilimlenir ve üzerine kızgın tereyağ döküldükten sonra 150 dereceli fırına verilir. Su ve şeker kaynatılarak elde edilen ve pişmeye yakın yarım limon suyu eklenerek 10 dakika daha kaynaması beklenen şerbet, fırından çıkarılıp soğumaya bırakılan Antep fıstıklı baklavanın üzerine sıcak sıcak dökülür.  3 saat kadar bekletilen tatlı üzerine fıstık serpilerek servise hazır hale getirilir.

22 Kas 10:49