Hafif bir çorba ile başlangıç, ara sıcak, yanında güzel bir salata ile ana yemek ve kapanışta enfes bir tatlı… Sıralama genel olarak hep bu şekilde ilerler… Peki bu ne kadar doğru? Tatlı yemekten önce mi, sonra mı yenmeli? Bildiklerinizi tamamen unutun. Ç
Hafif bir çorba ile başlangıç, ara sıcak, yanında güzel bir salata ile ana yemek ve kapanışta enfes bir tatlı… Sıralama genel olarak hep bu şekilde ilerler… Peki bu ne kadar doğru? Tatlı yemekten önce mi, sonra mı yenmeli? Bildiklerinizi tamamen unutun. Çünkü uzmanlar sağlık açısından düşünüldüğünde tatlının yemekten önce yenilmesi gerektiğini savunuyor. Tabi bunu bilimsel araştırmalara dayandırarak… Yemek sonrası yenilen tatlının insülin şeker moleküllerini yağa dönüştürdüğünü söyleyen bilim insanları, yemek sonrası mümkünse bir süre şekerli besinler tüketilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Hatta öyle ki tatlının yemekten önce yendiğinde kilo aldırmadığı, yemekten önce yenilen tatlının iştahı kestiği ve böylelikle fazla yemek yenmediği de açıklamalar arasında… Uzmanlara göre tatlı yemekten önce yendiğinde beyin yeterli glikoz aldığı sinyallerini gönderiyor, bu durum kişinin kendisini tok hissetmesine neden oluyor. Tatlı yemeğin sonuna bırakıldığında ise beynin glikoz limitinin dolduğunu anlaması zaman alıyor. Kan şekeri zaten yüksekken bir de üzerine yenen tatlı, glukoz değerini daha da arttırıyor ve vücudun tepkisi yükselen kan şekerinin yağ deposuna dönüşmesi konusunda daha hızlı oluyor. Tüm bu açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda tatlının yemekten sonraya bırakılmaması, yemekten önce ya da ara öğün olarak tüketilmesi gerektiği anlaşılıyor.
‘’Eyvah! Tatlıyı çok mu kaçırdık?’’
Peki diyelim ki tatlıyı yemek sonrasına bıraktınız, bu durumu dünyanın sonu gibi düşünmeye de gerek yok. Tüketilen tatlıya şayet bir protein kaynağı da eşlik ediyorsa yükselen kan şekerini dengelemek mümkün. Şekersiz olmak koşuluyla tatlı ile birlikte içilen sütlü bir kahve, bir bardak süt, şekersiz salep, hemen üzerine tüketilecek yoğurt ya da ayran da imdadınıza yetişebiliyor. Bu durumda kan şekeri tatlının tek başına tüketilmesine oranla daha iyi dengeleniyor ve yağlanma daha yavaş oluyor. Tabi tatlı bir kaçamak yapıldığında dikkat edilmesi gerekenler bununla sınırlı değil. Uzmanlara göre tatlı tüketildiği gün daha fazla hareket etmek, bol sıvı almak, posalı besinler tüketmek gibi davranışlar, daha iyi hissetmemize ve tatlının olumsuz etkilerinden kurtulmamıza yardımcı oluyor.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.