''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

BAKLAVA CEVİZLİ Mİ OLUR, FISTIKLI MI?

BAKLAVA CEVİZLİ Mİ OLUR, FISTIKLI MI?

‘’Menemen soğansız mı olur soğanlı mı?’’ en az bu konu kadar tartışılan bir başka konu ‘’Baklava cevizli mi olur, fıstıklı mı?’’ Gaziantep ile tanınan baklavanın fıstıklı olması gerektiğini düşünenler kadar, cevizli olması gerektiğini savunanlar da azımsanacak gibi değil… Hatta öyle ki bu tartışma bazı illeri karşı karşıya getirmiş, işin ustalarını ikiye bölmüş durumda… Gaziantepliler şehrin simgesi haline gelen Antep fıstığı dışında herhangi bir malzemenin baklavaya aynı tadı veremeyeceği konusunda ısrarcı olsa da, cevizde hile yapılamayacağının altını çizen Adıyamanlı ustalar aynı fikirde değil… Karadeniz bölgesi ise yöresel üretimini ön plana çıkararak fındıklı baklava seçeneğini ortaya koyuyor. Fındıklı baklava, Karadeniz’de düğünlerin ve bayramların vazgeçilmezi… Aslında tüm bu tartışmalara baktığımızda temelinde coğrafi, ekonomik ve tarihsel değerlerin yattığını; tercihleri de genel olarak bu değerlerin belirlediğini görüyoruz. Fıstığın zor bulunması ve aromatik olması gerekliliği; maliyeti düşük olan, her mevsim kolaylıkla bulunabilen ve özel bir gereksinime ihtiyaç duyulmayan cevizi baklavada zaman zaman bir adım öne geçiriyor. Tüm bu tartışmalar ışığında siz ‘’Baklava cevizli mi olur, fıstıklı mı?‘’ sorusuna yanıt arayadurun biz de sizler için ev yapımı baklavanın tarifini paylaşalım; içerisinde hangi malzemeyi kullanacağınıza siz karar verin…

EV BAKLAVASI NASIL YAPILIR?

En kolay ev baklavası tarifi

MALZEMELER:

Şerbeti için; 2 su bardağı su, 2,5 su bardağı şeker, 3 damla limon suyu

Hamuru için; 1 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı sirke

İçi için; 100 gr orta dövülmüş Antep fıstığı, ceviz ya da fındık

Üzeri için; 100 gr tereyağı

YAPILIŞI:

Bir tencereye 2 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şeker koyulup iyice eriyene kadar karıştırılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 3 damla limon suyu eklenir. Yaklaşık 15 dakika kaynayan şerbet ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 1 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı,  1 çay bardağı süt, 1 paket kabartma tozu ve 1 yemek kaşığı sirke koyulup karıştırılır. Son olarak 1 çay bardağı nişasta ve 2 su bardağı un azar azar eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurun önce 5 ardından kendi aralarında da 10 eşit parçaya kesilmesiyle oluşturulan bezeler nişasta yardımıyla açılır. Açılan 10 hamur aralarına mısır nişastası sürülerek üst üste dizilir ve oklava veya merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. Diğer 4 beze için de aynı işlem yapılır ve her biri aralarına Antep fıstığı, ceviz ya da fındık serpiştirilerek tepsiye yerleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra ev baklavası bıçak yardımıyla dilimlenir ve üzerine yavaş yavaş kızgın tereyağı dökülür. 5 dakika kadar tereyağını çekmesi beklenen ev baklavası 150 dereceli fırına verilir. Ara ara kontrol edilerek yaklaşık 1 buçuk saat pişirilen ev baklavası fırından çıkarıldıktan 1-2 dakika sonra şerbetlenerek servise hazır hale getirilir.

Tatlınızı oda sıcaklığında 3 ile 5 gün arasında muhafaza edebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun :)

Tüm Baklava Çeşitlerimizi Görmek İçin Hemen Tıkla

07 Eyl 09:35