Baklava Fıstıklı mı Olur Yoksa Cevizli mi?

Baklava, Ceviz, Fıstık

Baklava fıstıklı mı cevizli mi sorusunu özellikle Ramazan aylarında sıklık duyuyoruz. Antep Fıstığı, Orta Doğu meyvesi olarak geçer. Bu yüzden Şam fıstığı olarak da anılır. Gaziantep’te yer alan entegre tesisler ve burada yetiştirilmesinden dolayı Gaziantep ile özdeşleşmiştir, bu bölgedekiler baklavanın fıstıklı olması gerektiğini görüşünü savunmaktadırlar. Rotanızı Ege, İç Anadolu Bölgesi’ne çevirdiğiniz zaman baklava cevizli olur tabirini duyarsınız.

Karadeniz’e gittiğinizde fındıklı, başka bir yerde yer fıstıklı versiyonunu hatta Hindistan cevizlisini bile görürsünüz. Baklava cevizli mi fıstıklı mı, hangi baklava daha güzel sorusunun yanıtı yöreye göre farklılık göstermektedir.

Antep Fıstığının hoş kokusu ve lezzetinden dolayı çoğu kesimin tercihi fıstıklı gibi görünse de bazı ustalar hile ihtimalinin fazla olmasından ötürü cevizli baklavanın daha iyi olacağı görüşünü savunuyor. Baklava nasıl olur sorusuna en güzel yanıt siz nasıl seviyorsanız öyle olurdur. Baklavanın içerisine giren malzemeler, yöresel olarak yetiştirilmeden ziyade ekonomik nedenlere de dayanmaktadır. İyi bir fıstığın kilosu 200 TL civarlarında satılmaktadır.

Bu yüzden bir tepsi fıstıklı baklavanın kilo fiyatı da yüksektir. Pahalılıktan ötürü fıstıktan daha ucuz olan ceviz tercih edilmektedir. Ev baklavalarına baktığınız zaman büyük bir bölümünün cevizli olduğunu görürsünüz. Baklava fıstıklı mı cevizli mi sorusuyla ilgili bir anket yapılmıştı. 100 katılımcının ortalama 47’si fıstıklı, 21’i cevizli geri kalan 32 kişi de her ikisiyle de olur yanıtını vermiştir.

En Kolay Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

En kolay ev baklavasını yapmadan önce içeride kullanacağınız kuruyemişi kendiniz seçmelisiniz. O an evde bulunan malzemeden yapabilir, marketlerden; fıstık içi, ceviz içi, fındık içi satın alabilirsiniz.

Hamur için Malzemeler

  • 1 tane orta boy yumurta
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı
  • 2 kahve fincanı günlük süt
  • 1 tane kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşı kadar doğal sirke

Şerbet malzemeleri

  • 2 bardak yani 400 milim su
  • 5 kahve fincanı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
     

Birkaç damla limon suyu İç Harcı için 100-150 gram kadar; Antep fıstığı, fındık, ceviz veya istediğiniz bir kuruyemiş. Hamurun üstüne sürmek için 5-6 yemek kaşığı kadar tereyağı eritin.

En kolay ev baklava tarifinin hazırlanışı

Büyük bir tencere içerisinde iki bardaklık, 400 milim suyu ekleyin, 5 fincan şekeri de ilave ettikten sonra şeker suda eriyene dek karıştırın. Fokurdamaya başlamasının ardından birkaç damla limon suyunu ilave edin.

Bu şekilde 15 dakika kadar kaynaması yeterlidir, ardından ılıması için tezgaha alın. Başka bir kap alın ve içerisine; yumurtayı, yağı, sütü, kabartma tozunu ve sirkeyi ilave ettikten sonra homojen kıvama gelecek şekilde karıştırın. 2 kahve fincanı nişasta ve 2 bardak kadar unu azar azar dökün, uygun kıvama gelene dek karıştırın. Baklava hamurunu ilk olarak beşe sonra da ona bölün. Hepsinin eşit olması önemlidir. Bu yüzden hamuru rulo yaparak eşit şekilde kesin.

Amacımız burada 50 parça ince hamur elde etmektir. 10 hamurun da her birinin arasına nişasta dökün, böylece hamur yapışmayacak ve daha iyi açılacaktır. 50 hamur için de benzer uygulamaya devam edin. Her 10 katta bir fıstık, fındık veya cevizi, dilerseniz karışık yapabilirsiniz ekleyin.

Tepsiye dizdikten sonra ilk olarak diklemesine ardından yatay olarak keserek kare baklavaları oluşturun. Yeteri kadar erittiğiniz tereyağını tepsiye eşit şekilde dağıtın. 5-6 dakika bekledikten sonra önceden ısıttığınız 160 derece fırına atın. Üst ve alt rengini kontrol edin, istenen kıvama geldikten sonra çıkarın. 75-90 dakika arası pişmesi gerekebilir. Fırından alın ve 2 dakika bekleyin, ardından şerbeti yavaşça gezdirin.

Şerbeti çektikten sonra afiyet olsun. Hacı Hasa Oğulları, 52 senedir hem cevizli hem de fıstıklı baklavayı en kaliteli şekilde üretip siz müşterilerine sunmaktadır. Tescilli tatlı Türk Baklavasını ister şubemizden yiyin isterseniz adresinize getirelim.

Etiketler: Baklava, Ceviz, Fıstık
Eylül 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR