''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

BAKLAVA KALORİSİ

Baklava tüketimi arttıkça, baklavanın kalorisi de en çok merak edilen konulardan biri haline geldi. Kokusuyla ayrı, tadıyla ayrı, birçok duyu organımızı harekete geçiren ve damaklarda lezzet şöleni oluşturan baklava kaç kalori, sağlıklı mı,...

Baklava tüketimi arttıkça, baklavanın kalorisi de en çok merak edilen konulardan biri haline geldi. Kokusuyla ayrı, tadıyla ayrı, birçok duyu organımızı harekete geçiren ve damaklarda lezzet şöleni oluşturan baklava kaç kalori, sağlıklı mı, diyet yaparken tüketilebilir mi? gibi sorular özellikle sağlıklı beslenmeye çalışanların gündeminde ilk sıralarda yerini alıyor. Bu sorulara doğru yanıtlar verebilmenin yolu ise, geleneksel lezzetimiz baklavada kullanılan ürünlerin oranlarını bilmekten geçiyor… Baklava, şerbetli tatlılar grubuna giren yüksek kalorili bir tatlı olsa da, her gıda ürününde olduğu gibi yeterli ve dengeli tüketildiğinde zararı olmuyor. Diyet yapanlar ya da diyabet hastaları için ise tüketimin çok aza indirgenmesi öneriliyor. Hacı Hasan Oğulları’nın baklavalarına ne kadar karşı koyamasak da geri dönüşü olan kalorileri de düşünmek gerekiyor. Araştırmalara göre bir dilim baklavanın 40 gram olduğunu düşünülürse, ortalama 125 kaloriye denk geliyor. Bir porsiyonu 375 kalori olan baklavaya bir de dondurma eklendiğini varsayarsak bize kalori olarak dönüşü yaklaşık 500 kaloriyi buluyor… Hal böyle olunca da diyet baklava iyi bir alternatif olarak masada duruyor.

 

DİYET BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Diyet Baklavanın Malzemeleri

3 adet güllaç yaprağı, 6-7 yemek kaşığı dövülmüş Antep fıstığı, güllaç yapraklarını ıslatmak için 2 su bardağı süt, 5 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

2 su bardağı hurma şerbeti

Diyet Baklavanın Yapılışı

2 su bardağı süt kaynatıldıktan sonra ılımaya bırakılır. Güllaç yaprakları ılıyan süte batırılır ve içerisine zeytinyağı sürülür. Şerit halinde dövülmüş Antep fıstığı eklenen güllaç yaprağı oklava ile sarılır. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilen güllaç yaraklarının üzerine tekrar zeytinyağı gezdirilerek fırına verilir. 200 derecede 15-20 dakika pişirilen tatlı fırından çıkarıldıktan sonra ılık hurma şerbetiyle şerbetlenir. Şerbetini çeken tatlı dilimlenerek servise hazır hale getirilir.

13 Eyl 10:07