Yeşilin En Güzel En Tatlı Hali Antep Fıstığı

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı, sakız ağacıgiller ailesine ait bir ağaç türüdür. Şam fıstığı ismiyle de tanınır. Yağ oranı fazla, kabuğu ince bir meyve türüdür. Ortada Doğu, Orta Asya’da yaygın şekilde yetiştirilir.

Antep Fıstığı Nerelerde Yetiştirilir?

Türkiye, İran, ABD ve Çin’de yoğun şekilde yetiştirilir. Türkiye’de Gaziantep ilimizde ilk fıstık işletmesi kurulduğu için Antep Fıstığı adını almıştır. Gaziantep’ten Türkiye’ye ve Dünya’ya yayılmaktadır. Pasta, tatlı ve yemek türlerinde kendine yer bulan Antep Fıstığı, ticari olarak çok büyük öneme sahiptir.

Antep Fıstığının Baklavaya Ulaşan Yolculuğu

Antep Fıstığı, baklavayla buluşana kadar çetrefilli ve uzun bir yolculuktan geçer. Sabah gün ağırınca çiftçiler tarlaya gider, toplama başlar. Üzüm gibi salkımlarla bir toplanır, ardından ayırmak için özel işletmeleri gönderilir. Entegre tesisteki Antep fıstıklarının üstünde zar gibi ikinci bir kabuk yer alır bunlar temizlenir, ardından büyük bir yerde kuruması beklenir. Her tarafının eşit kuruması için arada karıştırma işlemi yapılır. 72 saat bol miktarda güneş gören yerde tutulur ve sonra tüccarlara dağıtılır.

Antep Fıstığını Besin Değerleri, Kalorisi ve Faydaları

Antep Fıstığı, lezzetli olduğu kadar faydalı da bir çerezdir. Kalorisi biraz yüksek olsa da abartı tüketilmediği zaman zararı olmayacaktır.

Besin Değerleri

  • Protein,
  • Lif,
  • Yağ,
  • B6 Vitamini,
  • A Vitamini,
  • C Vitamini,
  • Kalsiyum,
  • Potasyum,
  • Fosfor,
  • Demir,
  • Sodyum,
  • Karbonhidrat içerir.

Antep Fıstığının Faydaları

  • Sağlıklı yağlar içerdiği için damarlara iyi gelir.
  • Kansere ve kalp hastalıklarına iyi gelir.
  • Cildi güzelleştiren etkisi vardır.
  • Sindirim sistemine faydaları vardır.
  • Bağışıklığı kuvvetlendirir.
  • Gözlere iyi gelen vitaminler içerir.
  • Afrodizyak etkisi vardır.

Ana Çıtlak Nedir? Birinci Kalite Antep Fıstığı

Ana çıtlak tabirini Antep Fıstığında sıkça duymuşsunuzdur. Özellikle satın almak istediğinizde paketlerin üstünde bu açıklamayı görebilirsiniz. Ana çıtlak, ağacın dalındayken kendiliğinden, doğal yolla çatlayan fıstıklar için kullanılır. 1.Kalite Antep Fıstığı, lezzeti, tazeliği, hoş kokusuyla ön plana çıkar. Genelde Jumbo boyların çok lezzetli olduğu düşünülse de bazı kesimler küçüklerin daha lezzetli olduğu kanısındadır.

Antep Fıstığı Fiyatları 2022 Yılında Kaç TL Oldu?

Antep Fıstığı fiyatları 2022 yılı itibariyle 150-240 TL arasında değişmektedir. Ürünün kalitesine, boyutuna, yetiştirime maliyetlerine göre fiyatlar değişmektedir.

Antep Fıstıklı Baklava Tarifi

Antep Fıstıklı Baklava İçin Gereken Malzemeler

  • 200 milimlik 6 bardak baklavalık un
  • 3 tane orta boy yumurta,
  • Yarım su bardağı süt,
  • Yarım bardak su,
  • 1 çay bardağı ve 1 fincan zeytinyağı,
  • Yarım kilogram birinci kalite Antep Fıstığı
  • 250’şer gram nişasta ve tereyağı,
  • Bir miktar tuz.

    Baklava Şerbeti
     
  • 4 bardak toz şeker ve aynı miktarda su
  • Taze sıkılmış limon suyu.

Yapılışı

3 bardak unu bir kaba dökün. Su, süt, yumurta ve zeytinyağını ilave ettikten sonra istenen kıvama gelene dek yoğurun. Hamuru ilk etapta beş parçaya bölün, bu beş parçayı da 10 parçaya bölün, yani 50 tane küçük parça elde edin. Bu hamurlar, onarlı parçalara ayrılır, tepsi boyutunda ince bir şekilde açılır, her birinin arasına nişasta sürülür ve üst üste sıralanmaya başlanır. Bütün onarlı parçalarda aynı şeyleri tekrar ediyoruz. Onarlı her parçanın arasına Antep fıstıklarını döküyoruz. Bu aşamadan sonra baklavaları dilimlemeye geçiyoruz. Dilimden sonra tavada kızarttığımız tereyağını baklavalara döküyoruz, 150 derece fırına gönderiyoruz. Şerbeti için su, şekeri kaynatıyoruz ve tam kaynama aşamasına gelince limonumuzu ilave ediyoruz. Bu şekilde 10 dakika daha kaynatıyoruz. Fırından aldığımız baklavaların soğumasını bekledikten sonra sıcak şerbeti yavaş şekilde baklavaya döküyoruz. Üç saat geçtikten sonra üstüne de biraz fıstık döküp ikrama hazır hale getiriyoruz.

Etiketler: Antep Fıstığı
Eylül 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR