Midye baklava, hayatımıza girdiğinde bugüne sürekli satışları artan, bol fıstıklı, kaymaklı ve çıtır çıtır hamuruyla damak çatlatan lezzet! Ceviz sevenler merak etmeyin! Hacı Hasan Oğulları, size en iyi midye baklavayı hazırladı. Baklavanın yaklaşık 550 senelik bir geçmişi var. Hatta benzer türlerinin binlerce yıllık olduğu bile iddia ediliyor. Midye baklava ise biraz daha yeni ama çok tatlı bir keşif oldu. Bu çeşit baklavayı bulan ustalar ise uzun süre emek vermişlerdir. Fıstık miktarının fazla olması, kaymak içermesi onu daha leziz hale getiriyor.
Evde Fıstıklı ve Cevizli Midye Baklava Tarifi
Midye Baklavanın Malzemeleri
- 6 parça, el açması veya hazır baklava yufkası,
- Antep fıstığı veya ceviz
- 250 gram doğal, köy tereyağı.
Kaymak yapımı malzemeleri
- 4 bardak süt,
- 100 gram irmik.
Şerbeti yapımı malzemeleri
- 1 litre arıtılmış su
- 1500 gram şeker
Midye Baklavanın Hazırlanışı
Öncelikle, sütü ve irmiği tencerede kaynatarak soğuması için kenara alıyoruz. 2 tane al açması yufkamızı oklava ile rulo şeklinde sarıyoruz. Oklavada sarılı haldeyken sağından ve solundan biraz bastırak genişletip kenarda bekletiyoruz. Toplam 6 yufka için de aynısı yapın. Yarım saat geçtikten sonra hamurlarımızı tezgaha seriyoruz, ortadan ikiye bölüyoruz. Yatay şekildeyken orta bölüme gelecek şekilde hamuru toplayın, sağından ve solundan pay bırakmayı unutmayın. Süt ve irmik, yani kaymağı, Antep fıstığı veya cevizi hamurun üstüne döküyoruz. Kenar kısımda boşluklar aslında bohça gibi baklavanın kapanması için bırakılmıştı, malzemeleri koyduktan sonra kapatıyoruz. Malzemenin ortada kalması önemlidir. Birleşim noktalarında kestikten sonra midye baklavaları tepsiye dizin. 250 gram tereyağını erittikten sonra yavaşça üzerinde gezdirin. 170 derece fırında 50-60 dakika pişirin. Çok fazla koyulaşmamasına dikkat edin. Sıcak bir şekilde şerbet de sıcakkan dökün, şerbeti çektikten sonra afiyetle yiyin.
Mor Midye Baklava Nedir? Nasıl Yapılır?
Mor baklava, ilk duyduğumuzda çok tuhaf gelmişti, sonra yapılışını görünce doğal, lezzetli, sağlıklı olduğunu anladık. Özelikle şeker hastalarının baklava hasreti mor midye baklava ile son bulacak. Mor baklavanın özelliği içeriğinde şeker bulunmamasıdır. Baklavanın tatlılığını veren ise meyvelerdir. Aynı şekilde mor rengi de meyveler sağlar. Orman meyveleri kullanıldığı için çok hoş bir renk ortaya çıkar. Mor midye baklava yapılışı için tüm tarif yerine midye baklava tarifinde yapacağınız değişiklikleri değinelim. Mor baklavanın sırrı 40 kat hamur kullanmaktır. Midye baklava için yukarıda verdiğimiz tarifi uygulayabilirsiniz. Ahududu, böğürtlen gibi orman meyveleri suda kaynatılır, şerbet bu şekilde oluşturulur, içerisine şeker, tatlandırıcı ilave edilmez. Hamuru yoğururken de şerbetini yaptığınız meyvelerin püresinden veya tozundan hamurlara ekleyin, böylece mor renge bürünecektir. Diğer bütün aşamalar benzer şekilde uygulanmaktadır.
Midye Tatlısı ile Midye Baklava Aynı mı?
Hayır, midye baklava ve midye tatlısı çok farklı tatlı çeşitleridir. Şekil olarak birbirine benzese de midye tatlısı içerisinde; kaymak, fıstık, ceviz, fındık gibi ürünler yer almaz. Evde yapılan klasik şerbetleri tatlılardandır. Evde midye tatlısını lezzetli yapmak istiyorsanız kıyır kıyır olmasına özen gösterin. Kıyırlığı sağlayan ise yağın bol olması ve sirke eklenmesidir.
Midye Baklavanın Kilosu Ne Kadar?
Midye baklava, fıstık miktarının fazla olması ve kaymak içermesinden dolayı normal baklavaya oranla bir tık pahalıdır. Midye baklavanın kilosu 290 TL’dir. 250 gram 72,5 TL, 500 gram, 145 TL’den satılmaktadır. Cevizli midye baklavanın kilo fiyatı 135 TL’dir. 250 gram, 33 lira 75 kuruş, yarım kilosu 67,50 TL’dir. Hem kaliteli hem uygun hem de lezzetli baklavalarımızı mutlaka deneyin.