Kestane, sobalı evlerde kış aylarının vazgeçilmez lezzeti… Sokaklarda gezerken kestanecinin sesini duyar, yanaşır hemen yerdik. Günümüzde de kestane şekeri yaygınlaşmaya başladı. En iyi kestanelerin şerbetle buluştuğu muhteşem an… Hem faydalı hem de lezzet bombası, Bursa’nın en iyi kestane şekerini Hacı Hasan Oğulları’nda mutlaka denemelisiniz.
Kestane şekeri denildiğinde akla ilk genel yer Bursa’dır. Kestanenin kenti bu şehir kestane şekeriyle de özdeşleşmiştir. Herkes kestane şeker üretebilir ama herkes en iyisini yapamaz. Seçilen kestanenin iyi ve taze olması, şerbet oranının kıvamlı olması gerekir. Kestanenin çok koyu olmamasına dikkat edin, kokusu da garip olmamalıdır. Şu Bursa’nın Kestanesi Okka Çeker Beş Tanesi Türküsü de kestanenin Bursa ilinde çok meşhur olduğunu göstermektedir. Özellikle Uludağ’dakilerin tadını hiçbir yerde bulamazsınız. Hacı Hasan Oğulları olarak kestanelerin en iyilerini seçiyoruz. Kestane şekeri neden pahalı gibi sorularla karşılaşıyoruz. Küresel tedarik krizi, dövizin yükselmesiyle oluşan enerji fiyatları artışı, çalışan maliyetlerinin yükselmesi gibi nedenlerle eskiye göre bir miktar pahalanmıştır. Hacı Hasan Oğulları olarak bu fiyat artışını en az şekilde yansıtmaya çalıştık.
Kestane şekerinin 100 gramı ortalama 204 kaloriye tekabül etmektedir. Her paketteki adet oranı, kestanenin iriliğine, şerbet oranına göre değişmektedir. 20 gramlık 1 adet kestane şekeri ortalama 41 kaloridir. Karbonhidrat ve şeker içerdiğinden dolayı diyetlerde pek önerilmese de aslında adetteki kalorisi çok yüksek değildir ve tatlı krizi anında imdadınıza yetişebilir. Yüksek enerjisi sayesinde afrodizyak etkisi yaratmaktadır.
Kestane şekeri, birçoğumuz için yeni gibi görünse de aslında 17.yüzyıllarda Fransa’da saray mutfağında yer bulmuş eşsiz tatlılardan biridir. 20.yüzyılın başlarında Bursa’da da yapılmaya başlamış ve Türkiye geneline yayılmıştır.
Malzemeler
Hazırlanışı İlk olarak, yarım kilo kestanenin her birinin iki tarafına çizik atıyoruz. Çok derin olmasın, parçalanmasını istemeyiz. Suyu kısık ateşe koyun ve kaynamadan önce çizilen kestaneleri 3 saat boyunca pişirin. Kestaneleri yavaşça ayırmaya başlayın, bütün olarak kalmasına özen gösterin. Şeker ve suyu şerbet haline getirdikten sonra vanilyayı da ilave edip karıştırın. Kabuklarından ayırdığımız kestanelerin üzerine hazırladığımı şerbeti dökün, 72 saat bu şekilde bekletin. Kestanelerin olduğu tencereden daha büyük bir tencerenin içerisine su ilave edin. Şerbete batırılmış tencereyi su dolu tencereye alın ve benmari usulü 30-60 dakika boyunca buharda bekletin. 24 saat dinlendirin. Bu işleme altı gün boyunca devam ettikten sonra afiyet yiyin. Bazı kestane şekeri tariflerinde, tülbent içerisine konan kestaneler şerbete batırılarak yapılmaktadır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.