Tel Tel Çıtır Kadayıf

Kadayıf

Kadayıf, baklava kadar meşhur bir Türk tatlısıdır. Kadayıfı kim buldu, icat etti derseniz, Selçuklular döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bazı Anadolu Beyliklerinin de kadayıf tatlısı yaptığı bilinmektedir. Kadayıf kelimesinin kökeni Arapçadır. Kadifenin çoğul halidir. Sultanların tatlısı olarak adlandırabileceğimiz, tel tel dökülen, Antep fıstıklı veya cevizli, şerbeti kıvamında, çıtırlığıyla büyüleyen kadayıfı Hacı Hasan Oğulları olarak en lezzetli ve kaliteli olarak siz müşterilerimize sunuyoruz.

Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır?

Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu’da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.

Kadayıf ile Künefe Aynı Tatlılar mı?

Hayır. Künefe de kadayıftan yapılır ama içerisinde tuzsuz, eriyen peynir bulunur. Kadayıf tatlısında; ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi kuruyemiş bulunur.

Kaç Çeşit Kadayıf Vardır?

  • Tel kadayıf,
  • Kadife,
  • Saray tel kadayıfı,
  • Beyaz kadayıf,
  • Kaymaklı kadayıf,
  • Adi yassı kadayıf,
  • Yağsız kadayıf,
  • Yufkalı kadayıf,
  • Nuriye,
  • Ekmek kadayıfı,
  • Fodula kadayıfı isimlerinde 11 çeşit baklava vardır.

Tel Kadayıf Tarifi

Hamurunun Yapımı için Malzemeler

• Yarım kilogram tel kadayıf,

• 200 gram kadar doğal tereyağını eritin,

• Bir fincan iri kıyılmış ceviz veya Antep fıstığı. Şerbeti için gerekenler

• Üç bardak su,

• Dört bardak şeker,

• Yarım limonun suyu.

Evde Tel Kadayıfın Hazırlanışı

Birinci aşamada şerbetimizi hazır hale getirin. Suyu, şekeri tencereye döktükten sonra kaynatın, kısık ateşte pişirip kenara aldıktan sonra yarım taze sıkılmış limon suyunu ilave edin. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yarım kilogram tel kadayıfı bir kaba alın, eritilmiş tereyağını her tarafına eşit döküp çok bastırmadan harmanlayın. Tepsi içerisine 250 gram tel kadayıfı eşit şekilde dağıtın ve elinizle biraz bastırarak sıkılaştırın. Zevkinize göre ister ceviz isterseniz Antep Fıstığı dilerseniz karışık şekilde kadayıf üzerine serpin. Ardından kalan 250 gram tel kadayıfı kuruyemişlerin üzerine serpin ve yine tel kadayıfları parçalamadan biraz bastırın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırına tepsiyi koyun, 40 dakika kadar pişirin. Kadayıfların rengine bakarak 5 dakika az 5 dakika fazla tutabilirsiniz. Kadayıf yapımının püf noktalarından birisi fırının alt bölümlerini kullanmaktır. Alt kısmı zor piştiği için bu yöntem önemlidir. Kadayıf fırından çıktıktan sonra 3 dakika kadar kenarda bekletin ve ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Oda sıcaklığında bekleyen şerbeti kadayıf üzerinde yavaşça, eşit şekilde gezdirin. Şerbet çok sıcak olura tel kadayıf çıtır kıvamını kaybedecektir. Şerbeti çekmesi birkaç saat sürebilir. 2-3 saat sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Kadayıf normalde kare formda olur, evde kadayıf dilimlerken üçgen şekilde de kesebilirsiniz. Kadayıf Yapımında Püf Noktalar Nelerdir? Kadayıfın çıtır, tel tel ve lezzetli olması için bazı püf noktaları vardır. Fırından çıkar çıkmaz şerbet dökerseniz olmaz, onun için birkaç dakika beklemek gerekiyor. Ayrıca, altının ve üstünün aynı oranda pişmesi önemlidir. Bu yüzden kadayıfın diğer yüzünü çevirip 10 dakika ek bir pişirme yaparsanız daha kıvamlı bir kadayıf elde edersiniz. Kadayıf Tatlısının Bilinmeyen Çeşitleri Kadayıf tatlısı, Diyarbakır’a ait bir tatlı olsa da her yörede kendine göre farklı çeşitlerde yapılabilmektedir. Örneğin; muhallebili, fincanda kadayıf, basma, burma, sade, cevizli, fındıklı, fıstıklı, kaymaklı, dolma şeklinde gibi türleri yer almaktadır. Hacı Osman Oğulları’ndan kadayıf denediniz mi? Bünyemizde şu an 2 çeşit kadayıf bulunmaktadır. Birincisi kare şeklinde dilimlenmiş, bol fıstıklı, şerbetlidir ve kilosu 220 TL’dir. İkinci ise burma kadayıftır. Burma şeklinde dilimlenmiş, iri taneli fıstıklarla süslenmiş, muhteşem lezzet! Kilosu 230 TL’ye satın alabilirsiniz.

Etiketler: Kadayıf
Eylül 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR