''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

Mucizevi Lezzet, Ceviz

Ceviz, dış kısmı sulu, tohumu çevreleyen iç kısmı ise sertleşmiş açılmayan meyve türü olan ‘drupa’nın yenilebilir tohumudur ve bu nedenle gerçek bir botanik fındık değildir. Genellikle fındık olarak tüketilir. Yenilebilir tohumu için tam olgunlaştıktan so

CEVİZ

Ceviz, dış kısmı sulu, tohumu çevreleyen iç kısmı ise sertleşmiş açılmayan meyve türü olan ‘drupa’nın yenilebilir tohumudur ve bu nedenle gerçek bir botanik fındık değildir. Genellikle fındık olarak tüketilir. Yenilebilir tohumu için tam olgunlaştıktan sonra kabuğu atıldığında garnitür veya atıştırmalık olarak kullanılır. Cevizlerin en yaygın iki türü İngiliz cevizi ve siyah ceviz tohumları için yetiştirilir. Siyah ceviz yüksek tada sahip olmasına karşın sert kabuğu ve zayıf kabuklanma özellikleri nedeniyle ticari olarak yetiştirilmez. Ticari olarak yetiştirilen çok sayıda ceviz çeşidinin neredeyse tamamı İngiliz cevizlerinin melezleridir. Çin ceviz üretimin yüzde 60’a yakınını elinde bulundurmaktadır. Çin’i sırasıyla ABD, İran ve Türkiye izlemektedir.

Cevizi Saklama Koşulları

Ceviz, diğer ağaç yemişleri gibi uygun şekilde işlenmeli ve saklanmalıdır. Yetersiz depolama, diğer ağaç yemişleri gibi uygun şekilde işlenmeli ve saklanmalıdır. Yetersiz depolama, cevizleri böcek ve mantar küfü istilasına karşı hassas hale getirmektedir. En önemli nokta ise uygun koşullarda saklanmadığında güçlü bir kanserojen olan aflatoksin üretir. Bu nedenle küf bulaşmış cevizlerin tamamı atılmalıdır. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklar ve yüzde 70’in üzerindeki nem, hızlı ve yüksek bozulma kayıplarına neden olabilir. Yüzde 75 nem eşiğinin üzerinde, tehlikeli aflatoksin salan mantar küfleri oluşabilir.

Cevizin Besin Değeri

Çorbalara, salatalara, unlu mamullere ve makarnalara da eklenebilir bir besin olan ceviz; magnezyum, demir gibi mineraller, sodyum, potasyum, çinko, C vitamini, B vitaminleri içerir. Cevizin ağırlıkça %65’i yağ, %15’i proteindir. Ceviz çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Ceviz çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca linoleik asit adı verilen omega-6 ve omega-3 yağ asidi bakımından da zengindir.

Cevizin Kullanım Alanları

Odunu masif mobilya ve kaplama üretiminde, parke üretiminde, silah endüstrisinde, spor ve müzik aletleri yapımında, oymacılıkta kullanılan ceviz mutfakta da geniş kullanım alanına sahip. Kuruyemiş olarak sıkça tüketilen ve pasta, kek gibi ürünlerin vazgeçilmezlerinden biri olan ceviz baklavada da kullanım oranında ilk sıralarda…

Cevizli Ev Baklavası Yapımı

Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

MALZEMELER:

Şerbeti için; 2 su bardağı su, 2,5 su bardağı şeker, 3 damla limon suyu

Hamuru için; 1 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı sirke

İçi için; 100 gr orta dövülmüş Antep fıstığı, ceviz ya da fındık

Üzeri için; 100 gr tereyağı

YAPILIŞI:

Bir tencereye 2 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şeker koyulup iyice eriyene kadar karıştırılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 3 damla limon suyu eklenir. Yaklaşık 15 dakika kaynayan şerbet ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 1 yumurta,  1 çay bardağı zeytinyağı,  1 çay bardağı süt, 1 paket kabartma tozu ve 1 yemek kaşığı sirke koyulup karıştırılır. Son olarak 1 çay bardağı nişasta ve 2 su bardağı un azar azar eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurun önce 5 ardından kendi aralarında da 10 eşit parçaya kesilmesiyle oluşturulan bezeler nişasta yardımıyla açılır. Açılan 10 hamur aralarına mısır nişastası üst üste dizilir ve oklava veya merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. Diğer 4 beze için de aynı işlem yapılır ve her biri aralarına Antep fıstığı, ceviz ya da fındık serpiştirilerek tepsiye yerleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra baklava bıçak yardımıyla dilimlenir ve üzerine yavaş yavaş kızgın tereyağı dökülür. 5 dakika kadar tereyağını çekmesi beklenen baklava 150 dereceli fırına verilir. Ara ara kontrol edilerek yaklaşık 1 buçuk saat pişirilen baklava fırından çıkarıldıktan 1-2 dakika sonra şerbetlenerek servise hazır hale getirilir. Tatlınızı oda sıcaklığında 3 ile 5 gün arasında muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Cevizli Ev Baklavamızın Tadına Bakmak İçin Hemen Tıkla

 

 

 

 

 

25 Eki 10:43