''Bursa'da ilk, Türkiye'de tek''

SU BÖREĞİ

Hamurlar incecik açılacak… Her biri önce sıcak sonra buz gibi suya daldırılacak… Kat kat hamurların her bir katı özenle yağlanacak… Katlar tamamlanınca da hop fırına… Yapanlar bilir, anlatması dile kolay, yapması ise bir o kadar zahmetlidir su böreğinin… Osmanlı mutfağından günümüze kadar aynı ilgiyle gelmiştir. 1800’lü yıllarda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden olan su böreği, günümüzde de yaygın olarak tüketilmektedir. Eskiden özellikle düğünlerde ve bayramlarda misafirlere ikram etmek için sıkça tercih edilen su böreği ile ilgili çeşitli rivayetler bile ortaya atılmıştır. O rivayetlerden birine göre evlenme çağına gelmiş genç kızların evlilik anahtarlarından biriydi su böreği… Kayınvalide adayları gelin beğenirken mutlaka su böreği yaptırır, eğer börek istedikleri gibi açıldıysa oğullarıyla kızın evlenmesine hemen izin verirlermiş. Oğlan kızı sevmesine rağmen gelin adayı su böreğini açarken başarılı olamazsa, kız güzel su böreği yapana kadar düğün ertelenirmiş… Rivayetlere bile konu olan; tarifine ta 1844 yılında Mehmet Kamil’in kaleme aldığı ‘Aşçıların Sığınağı’ adlı kitapta da rastlanan su böreğinin ev yapımı ile hazır yufkadan yapımını sizler için derledik…

 

EV YAPIMI SU BÖREĞİ TARİFİ

Ev Yapımı Su Böreği İçin Malzemeler

*Tam buğday unu(Aldığı kadar un)

*6 yumurta

*Yarım çay bardağı su

*Tuz

İçi için;

*İstenilen çeşit peynir

Ara Katları İçin;

*125 gr tereyağ

*Yarım çay bardağı sıvıyağ

Ev Yapımı Su Böreğinin Yapılışı

2 su bardağı un, yumurtalar, su ve tuz bir kaba konulur. Yaklaşık 20 dakika katı bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamlanan hamurdan 10-12 beze çıkarılır. Unlanan bezeler incecik açılır. Hazırlanan yufkalar önceden kaynatılan tuzlu suda 1-2 dakika pişirilir ve soğuk su dolu kaba alınır. Yağlanan tepsiye dizilen her bir hamur katının arasına tereyağı sürülür. Hamur sayısı yarısına ulaşınca iç malzeme eklenir ve kalan yufkalar için de aynı işlem tekrarlanır. Üzerine yağ serpilen ev yapımı su böreği, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 40 dakika alt üst kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan ev yapımı su böreği, servis tabağına ters çevrilerek sunuma hazır hale getirilir.

 

HAZIR YUFKADAN YALANCI SU BÖREĞİ 

Hazır Yufkadan Yalancı Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

*5 adet yufka, 3 adet yumurta(1 tanesinin sarısı üstüne), 1 maden suyu, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı süt, kabartma tozu, yarım su bardağı un, tuz

İç Harcı İçin;

*kaşar peyniri, beyaz peynir, maydanoz

Üzeri İçin;

*yumurta sarısı, çörek otu veya susam(tercihe göre)

 

Hazır Yufkadan Yalancı Su Böreğinin Yapılışı

Süt ve yumurta bir kaba eklenip özdeşleşene kadar iyice çırpılır. Sıvı yağ, su ve maden suyu eklenir. Son olarak kabartma tozu da eklenip iyice karıştırılır. Peynir ve isteğe göre maydanoz eklenen harç, yağlı tepsiye serilen ilk yufkanın üzerine gezdirilir. Her kat için aynı işlem gerçekleştirildikten sonra kenarlardan sarkan yufkalar da en üste serilir. Yumurta sarısı sürülen ve tercihe göre susam ya da çörek otu serpiştirilen hazır yufkadan yalancı su böreği, 180 derecelik fırında üzeri kızarana pişirilir.

Afiyet olsun :)

 

 

07 Eyl 09:35