Osmanlı Mutfağından Günümüze Su Böreği

Su Böreği

Su Böreği, fırından gelen o muhteşem kokuyla bizleri kendine çeken eşsiz lezzet… Osmanlı Mutfağında, 19.yüzyılda kendine yer bulan su böreği, günümüze kadar değişimlere uğrayarak ulaşmayı başarmıştır. El açması incecik hamurlar, ilk olarak sıcak ardından da soğuk suya batırılır, her biri en kaliteli yağ ile yağlanır, peynir de eklendikten sonra fırına verilir… Kokusu evi sarmaya başlar, koşarak mutfağa gidersiniz ve afiyetle yersiniz. Bu şekilde anlatınca çok basit bir geliyor ama ciddi emek isteyen bir iştir. Su böreği, hemen herkesin beğeniyle yediği, 100 yılı aşkın geçmişi olan bir börek çeşididir. Evimize bir misafir geleceği zaman tatlılardan önce tuzlu ikramı yapılır. Su böreği sevdiklerinize ikram edilebilecek en güzel böreklerden biridir. Öyle ki, oğlan anneler, oğullarını evlendirecekleri zaman gelin adaylarının böreği nasıl yapabildiğine bakar. Marifetli mi, eli lezzetli mi, buna bir bakılırdı. Eski dönemlerde, su böreğini iyi yapamayan kızların düğünleri bile iptal edilirmiş. Su böreğinin hem el açması hem de hazır yufkadan tarifini sizlerle paylaşacağız.

El Açması Yufkada Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Su Böreği Hamuru için Malzemeler

  • 2 bardak tam buğday unu,
  • 6 adet ortaya boy yumurta
  • 1 kahve fincanı su,
  • Bir miktar tuz

Su Böreği İç Harcı Malzemeleri

Su böreği için kullanılan peynir genelde sert beyaz peynirdir. Tabii, sizler yöresel peynirlerinizden kullanabilirsiniz. Eriye peynirler de eklenebilir ama soğuduğu zaman sertleşeceği için çok tercih edilmez, sıcakken tüketecekseniz lezzetini artıracaktır. Su böreğinin arasına sürmek için 6-7 kaşık tereyağı ve bir kahve fincanı sıvı yağ yeterli olacaktır.

El Açması Yufka ile Su Böreği Hazırlanışı

1 tepsi su böreği için 6 tane yumurtaya ihtiyacınız var. Su böreğinin hamurlarının yırtılma nedeni yumurta eksikliğinden kaynaklıdır, bu nedenle orta boy seçin, küçükler az gelebilir. Hamurunu hazırlamak için; unu, yumurtaları, suyu ve tuzu, yoğun bir kıvam elde edene kadar 15-20 dakika boyunca yoğurun. Eşit olarak 12 parçaya bölün. Hepsini ince hale gelene kadar oklava ile açın. Bu ince yufkaları, kaynamış, içine tuz eklenmiş su içerisine atın ve 1,5 dakika kadar pişirin. Ardından hamurları soğuk su dolu kabın içine koyun. Fırını 200 derecede çalıştırın. Tepsiyi yeteri kadar yağladıktan sonra hamurları dizmeye başlayın ve her bir katın arasında tereyağını fırça yardımıyla eşit şekilde sürün. 6 katman ardından sert beyaz peyniri dökün, Peynir yağlı olursa daha lezzetli olacaktır. Diğer 6 hamuru da yine tereyağı sürerek sırayla dizin. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 35-45 dakika kadar pişirin. İki tarafının da eşit piştiğinden emin olun. El açması yufka ile evde yaptığınız su böreğini fırından çıkarın, sevdiklerinizle paylaşın.

Hazır Yufkadan Yalancı Su Böreği Tarifi

Kısaca Hazır yufkadan kısaca su böreği yapmak için gerekli olan malzemeler:

  • 5 tane hazır yufka (ince açılmış olsun)
  • Üç tane orta boy yumurtadan birinin sarısını çay altlığına ayırın
  • 1 tane doğal maden suyu
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 600 milim günlük süt
  • 1 kahve fincanı un
  • Bir miktar tuz
  • 1 paket kabartma tozu

Yalancı su böreğinin içerisine kaşar, beyaz peynir isteğe göre maydanoz ilave edebilirsiniz. Üstüne yumurta sarısı sürdükten sonra yine tercihe göre susam ya da çörek otu ekleyebilirsiniz.

Hazır Yufkadan Yalancı Su Böreğinin Kısaca Yapılışı

Uygun boyutlarda bir kap içerisine 3 bardak sütümüzü, bir tanesinin sarısı hariç 3 yumurtayı atıp karıştırın. Kabartma tozu ilave ettikten sonra da karıştırmaya devam edin. Tepsiyi yağladıktan sonra iç harcı dökün ve her kat için malzeme eklemeyi unutmayın. Tepsinin dışında kalan yufkaları da tepsi içerisine dizin. En üste yumurta sarısı ve çörek otunu ektikten sonra su böreğini önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Etiketler: Su Böreği
Eylül 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR