Ağız Sulandıran Muhteşem TAT! Yaprak Döner

yaprak döner, iskender döner

Yaprak Döner

Yaprak döner; dürüm, yarım ekmek arası, pilav üstü, İskender gibi birçok çeşidiyle karşımıza çıkan, ağız sulandıran muhteşem lezzet! Hacı Hasan Oğulları, yılların tecrübesiyle Bursa’nın en lezzetli yaprak dönerini sizlerle buluşturuyor.

Yaprak döneri Türkiye’nin her yerinde görmek mümkündür. Ama iş lezzete gelince çok az yer bunu yakalayabiliyor. Peki neden? Yaprak döneri lezzetli yapan ne? Döner, sadece etlerin dizilmesi, pişirilmesi ve kesilmesinden ibaret değildir.

Etin tazeliği, karışımı, marinesi, pişirilmesi ve dönerci ustasının hüneri birleşince mükemmel bir lezzet şöleni ortaya çıkıyor. Yaprak dönerde etin seçiminden ziyade pişirilmesi de lezzet için önemlidir. Odun ateşi, kömür veya gazlı ocakta pişirilmektedir. Eğer çok fazla pişerse sert olur, etin tadı azalır. Et hafif şekilde pembeliğini yitirdiği an yaprak şeklinde kesilmelidir. Günümüzde kesim için makineler devreye girmiş olsa da yine de döner ustasının kesmesi daha iyi olacaktır.

Yaprak Döner Nasıl Hazırlanıyor?

Yaprak dönerde etin taze olması önemlidir. Etlerin dana, kuzu ve yağ oranı da lezzeti belirleyen faktördür. Et, uygun koşullarda dinlendirildikten sonra marinasyona geçilir. Her firmanın kendine özgü bir marine yöntemi vardır. Çeşitli baharatlar, sütler, meyve kuruları… Her firmanın lezzet sırrı kendine özeldir. Genelde 2 gün boyunca et marinede bekletilir. İtinayla şişe geçirildikten sonra pişirilme aşamasına geçilir. Kimisi odun ateşinin en iyisi olduğunu söylerken kimisi bunun bir fark yaratmayacağını da dile getiriyor. Et lezzetli olduktan sonra pişirme yönteminin de bir önemi olmadığını söyleyen kesim de mevcuttur.

Yaprak Dönerin Tarihçesi

Yaprak döner ilk ne zaman bulundu? Kesin bir tarih vermek mümkün değil. 18.yüzyılın ortaklarında Anadolu’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yer alması da bu senelerde bulunma ihtimalini de güçlendiriyor. Evliya Çelebi Döner için şöyle demiştir: Öyle hoş, yumuşak, taze ve lezzetli ki daha önce böyle bir kebap görmedim demiştir. Yaprak dönerin çıkış noktasının kuzu çevirme olduğu düşünülmektedir. Farklı kaynaklarda savaş şartları nedeniyle ortaya çıktığı da bir başka teoridir. Savaş hazırlıkları yapan askerler, dinlenme sırasında, etleri kılıçlarına geçirir, ateşe tutar, piştikten sonra kılıç üzerinden küçük bıçaklarla kesip tükettikleri düşünülür. Peki, yaprak döner, İskender, neden Bursa’da meşhur? Yaprak dönerin tarihçesine baktığımızda karşımıza İskender Bey çıkıyor. 1850 senesinde Türk mutfağına geçtiği düşünülüyor. Bazı kaynaklar da dönerin Kastamonu ve Erzurum olduğu görüşünü de savunmaktadır. Yaprak dönerin, günümüzde yapıldığı şekline benzer en net belge 1855 senesinde İstanbul’da çekilmiştir. İstanbul’da bulunan bir yabancı bunu resmetmiştir.

Bursa Hacı Hasan Oğullarından Evlere Enfes Yaprak Döner Siparişi

Bursa’nın meşhur yaprak döneri artık Hasan Hacı Oğulları ile bir tıkla kapınıza geliyor! 1970 senesinde bu yana, Bursa’da faaliyet gösteren firmamız, yaprak dönerde de ne kadar başarılı olduğunu ortaya koydu. Vişne Ticaret Bölgesi’ndeki Yunus Emre Şubesinde, Bursa’nın belki de en lezzetli yaprak dönerini tadabilirsiniz. Yumuşacık lavaş arasına sarılmış veya tombik ekmek içerisine soğan ve domates eşliğinde sunulmuş dönerimizi mutlaka deneyin.

Şubelerimizden; 60 – 120 ve 180 gramlık siparişler verebilirsiniz. Online siparişler için 1 porsiyon 120 gram, 1,5 porsiyon ise 180 gramdır. Pilav, közlenmiş domates ve biber eşliğinde tarafınıza teslim edilmektedir.

Yemek Servisimiz Yıldırım İlçesinde Yer Alan: 152 Evler – Anadolu Mh. – Beyazıt Mh. – Duaçınarı Mh. – Eğitim Mh. – Erikli Mh. – Ertuğrul Gazi Mh. – Kaplıkaya Mh. – Güllük Mh. – Kazımkarabekir Mh. – Mevlana Mh. – Millet Mh. – Ortabağlar Mh. – Selçuk Bey Mh. – Şükraniye Mh. – Ulus Mh. – Vatan Mh. – Yavuz Selim Mh. – Yunusemre Mh. Servisimiz 12.00 – 17.00 Saatleri Arasında Yapılmaktadır.

Etiketler: yaprak döner, iskender döner
Eylül 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR