Burma baklava, şekli itibariyle şerbetinin, cevizinin, fıstığının tadını daha fazla alabileceğiniz bir tatlı çeşididir. Burma baklava kimin? Sorusuna gururlar bizim, yani Türk tatlısı diyebiliriz. Zira AB komisyonunda tescilli bir tatlıdır. Her baklava türünde olduğu gibi burma baklavayı da özel kılan; kaliteli malzeme, usta eller ve özel lezzet sırrıdır. El açması, incecik hamurdan yapılan burma baklavaları tatmak için hepinizi şubemize bekliyoruz. Şehir dışındaki müşterilerimiz için kargoyla kapınıza gönderiyoruz. Evde burma baklava yapmak için size özel bir tarif hazırladık.
Evde El Açması veya Hazır Yufkadan Burma Baklava Tarifi
Burma Baklavanın Hamur için Malzemeleri
- 2 adet orta boy yumurta,
- 2 fincan sıvı yağ,
- 2 fincan günlük, taze, oda sıcaklığında süt,
- 1 tane kabartma tozu,
- Yarım tatlı kaşığı tuz,
- 1 yemek kaşığı kadar doğal sirke,
- 2 emek kaşığı taze yoğurt,
- Yeteri kadar un.
Burma Baklava İç Malzemesi
İsteğe göre 500 gram dövülmüş ceviz ya da Antep Fıstığı
Burma Baklava Şerbeti
- 4 bardak şeker (200 milimlik standart su bardağı, çok büyük bardaklarda şeker fazla gelebilir),
- 1 litre su,
- 3-4 damla taze limon
Hamurunu açmak için nişasta ve üstüne dökmek için 250 gram eritilmiş tereyağı.
Burma Baklava Hazırlanışı
Yukarıda, hamur için verdiğimiz tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve 30 dakika kenarda tutup dinlendirin. Ardından hamurumuzu rulo şekline getireceğiz, eşit miktarlarda 20 pazıya böleceği. Her hamur parçasını açarken bir miktar nişasta dökeceğiz, böylece hamur hep yapışmayacak hem de daha kolay açılacaktır. El yapımı veya hazır yufkayı açtıktan sonra içerisine Antep fıstığı veya cevizi ekiyoruz. Kuruyemişi hamurumuzun uç noktasına döküyoruz, içeri doğru katlamaya başlıyoruz. Bazı burma baklavalar oval olurken bazıları düz olur. Siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Düz bir şekle getirdikten sonra tepsimize sıralıyoruz ve üstüne erittiğimiz tereyağını, yavaş ve eşit şekilde döküyoruz. Fırınımızı 200 dereceye getirdikten sonra ısınmasını bekliyoruz. Fırına attıktan sonra şerbeti hazırlamaya başlayın. Şeker, limon ve suyu büyük bir tencereye attıktan sonra kaynatıyoruz. Şeker tamamen eridikten sonra ocağın küçük bölümüne alarak kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Fırından çıkardığımız burma baklava ılık haldeyken kaynar şerbeti yavaş yavaş döküyoruz, şerbeti çektikten sonra biraz bekleyip tüketebilirsiniz. Baklava çok sıcak veya soğuk olursa şerbeti çekmeyebilir ve kıvamı yumuşak olabilir.
Büzgülü Baklava ile Burma Baklava Farkı
Baklavalarda hamurların kat kat olması önemlidir. Evde daha pratik bir burma baklava yapmak istiyorsanız büzgülü olan versiyonunu deneyebilirsiniz. Burada püf nokta, yufka oklavaya sarılır, sağdan ve soldan hafifçe içe doğru bastırılır, böylece hamur büzülmeye başlar ve burma baklavadaki gibi bir şekil oluşur.
Burma Baklava Neden Yumuşar? Kıtır Kıtır Olmasının Püf Noktası Nedir?
Burma veya diğer çeşit baklavaları yerken kıtır kıtır olması önemlidir. Biraz hamurumsu, yumuşak olduğunda hoşunuza gitmeyebilir. Burma baklavanın yumuşak olmasının nedeni: Şerbetin çok yoğun veya çok açık olmasındandır. Ayrıca, baklava çok sıcakken veya soğukken dökülen şerbet de yumuşamaya sebep olabilir. Genelde soğukken dökülen şerbetlerde çekme sorunu olduğu için çok sert ve kuru olma ihtimali de vardır. Burma baklavanın kıtır kıtır olması için hamur yapım aşamasında, taze limon suyundan 3-5 damla veya aynı oranda sirke eklemek gerekir. Bunlar olmadan da çıtır baklava yapmak için şerbetin ve fırından çıkan baklavanın sıcaklıklarına dikkat etmek gerekir.
Burma Baklava Kilosu Ne Kadar?
Hacı Hasan Oğulları olarak kaliteli, lezzetli ürünleri sizlere uygun fiyatlarla ulaştırıyoruz. 1 kilogram cevizli burma baklava 135 TL’dir. 250 gram 33,75 TL, 500 gramı 67,5 TL’dir. 1 kilogram fıstıklı burma baklavanın fiyatı 290 TL’dir. 250 gram 72,50 TL, yarım kilosu 145 TL’dir. Piyasanın en iyi Antep fıstıkları kullanılmaktadır.